Dark Sky Terschelling
Dark Sky Terschelling

Beleef de nacht – Dark Sky Terschelling!

Elk jaar besteedt Terschelling Recreatie extra aandacht aan het thema sterrenkijken. Aangezien de vakantieparken van Terschelling Recreatie in een natuurlijke omgeving van de wadden op het eiland Terschelling liggen is er minder lichthinder uit de omgeving dan in de verstedelijkte gebieden van Nederland. Hierdoor ziet u meer sterren aan de hemel staan, en beleeft u de natuur en de nacht in haar puurste vorm. Loop eens de duinen in en staar naar de mooie sterrenhemel. Het is een bijzondere manier van ontspannen en loslaten.

De nacht in haar puurste vorm
De Boschplaat, uniek en ongerept
Ontspannen en loslaten

Dark Sky Park Terschelling

Door de pracht van deze bijzondere sterrenhemel op Terschelling is Melis de Vries van Terschelling Recreatie op het idee gekomen om een Dark Sky Park op Terschelling op te richten. Het natuurreservaat De Boschplaat wordt als lokatie daarvoor voorgesteld. Het is een gebied van 4400 hectare aan de oostkant van Terschelling waar geen mensen wonen; een grens tussen land, wad en zee; een paradijs voor vogels waar toch ook de mens welkom is. De duisternis op De Boschplaat is al een eerste keer gemeten. Het resultaat is dat dit gebied tot de donkerste behoort van het laagland van Europa.

 

Een Dark Sky Park in Nederland zou een bijzonder resultaat zijn. Dat er zelfs in een zo dichtbevolkt en verlicht land een Dark Sky Park kan bestaan zal duidelijk maken dat de verschillen in Nederland veel groter zijn dan gedacht.

 

Wat zijn de voorwaarden voor een Dark Sky Park:
1. Een donkere hemel
2. Een management plan betreffende de verlichting en verbeterpunten in de directe omgeving
3. Nachtelijke toegang van het gebied
4. Publieksgerichte activiteiten om het park aantrekkelijk te maken, en het mogelijk te maken dat men van het park kan genieten.
5. Veel steun van de ruime maar vooral van de directe omgeving.

 

In het donker is alles anders. Ieder jaar wordt in Oosterend de nacht van de nacht gevierd, en momenteel zijn we bezig om te kijken of we tevens nachtwandelingen en andere nachtactiviteiten kunnen organiseren. Als u bij ons op het park bent vertellen we u graag wat de mogelijkheden zijn.
Op vakantiepark Tjermelân is de terreinverlichting aangepast om zoveel mogelijk de sterren te kunnen bewonderen. Sterren kijken kan trouwens alleen als het geen volle maan is, en de hemel onbewolkt is.

 

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.